Scriptie Saver kijkt al sinds 2009 scripties na van WO en HBO studenten!
Open
X

Van ’t Kofschip tot XTC-Koffieshop.

Van ’t Kofschip tot XTC-Koffieshop

Grammatica: voor sommige studenten een ware kwelling. Een van de meest voorkomende struikelblokken is het voltooid deelwoord.  Wikipedia omschrijft dit fenomeen als volgt:

“Het voltooid deelwoord is in termen van taalkundige ontleding een deelwoord dat wordt gebruikt om het voltooide karakter van een toestand of handeling uit te drukken. Het voltooid deelwoord wordt hiertoe gecombineerd met de persoonsvorm van een hulpwerkwoord.”

Een voorbeeld? “Hij heeft gerend”. Gerend is hier het voltooid deelwoord.

Met een D of met een T?

Gerend met een d dus. Waarom eigenlijk? De meeste studenten hebben wel eens gehoord van ‘t Kofschip: een ezelsbruggetje waarmee je bepaalt of gerend met een d of een t is. Eerst neem je de stam van het werkwoord, in dit geval ren. Deze stam eindigt op een n en deze medeklinker vind je niet tussen de medeklinkers van ‘t Kofschip. De regel is dat je dan dat je de stam aanvult met de(n).

’t Kofschip haalt bakzeil

Toch heeft ‘t Kofschip zijn langste tijd gehad. Het biedt geen uitkomst voor een woord als faxen. Besloten is namelijk om dit te vervoegen tot gefaxt, met een t. Omdat ‘t Koxfschip niet zo lekker bekt, raadt Scriptie Saver je aan om dit ezelsbruggetje te vervangen door XTC-Koffieshop. Hier zit namelijk ook de letter X in. Handig gefixt toch?

Ondanks deze tip toch hulp nodig bij je scriptie? Spelfouten, zinsbouw en grammatica, Scriptie Saver helpt je uit de brand! Klik hier voor hulp.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.